Stran se nalaga...

Zgodovina košarkarskega društva Ilirija

Košarkarsko društvo Ilirija je bilo ustanovljeno leta 1957. Toda začnimo na začetku.

V Sloveniji se je košarka pričela igrati leta 1912, kot športna panoga pa je zaživela šele po II. Svetovni vojni. Košarko naj bi tako v Sloveniji začeli igrati leta 1939, vsaj tako je zapisal Tine Benedičič, prvi predsednik Košarkarske zveze Slovenije, ustanovljene 15. januarja 1950. Kljub temu pa nekateri dokumenti dokazujejo, da so v Mariboru, košarko igrali že leta 1920.

Tudi v Ljubljani smo spoznali novo igro, ki se je imenovala košarka. Ta je pritegnila in zbrala skupine navdušencev po raznih koncih Slovenije, in postavljati so se začeli zametkih raznih košarkarskih klubov.

V letih 1955 in 1956 je bila v takratnem Telovadnem vadbenem društvu (TVD) Partizan Zgornja Šiška, predsednik katerega je bil Franc Babnik, ustanovljena sekcija za košarko. Sekcija je zaživela pod glavnim mentorstvom dr. Mirana Rojine in začela se je zgodovina Košarkarskega društva Ilirija.

Košarko se je začelo igrati v domači dvorani, na Vodnikovi cesti 155, v Šiški.

Po reorganizaciji TVD Partizan v letu 1957, se je košarkarska selekcija organizirala v Košarkarski klub Ilirija. Prvi predsednik je postal Vlado Senčar, takratni direktor podjetja Konim.

Prvi predstavniki kluba so bili:

Prvi trener Košarkarskega društva Ilirija je bil Mitja Lavrič, in že v letu 1957 se je pričelo tekmovati na tekmovanjih, ki jih je organizirala Ljubljanska košarkarska podzveza. Tako je naslednje leto ekipa KD Ilirija vsako leto osvojila prvo mesto v svojem rangu tekmovanja in v štirih letih napredovala do naslova prvaka Slovenije.